Leven zonder stress

Het grootste deel van stress kun je vermijden. Je hebt het zelf in de hand. Stress zit meestal in je hoofd. Het is jouw hoofd, dus je kunt zelf bepalen wat je ermee doet. Maar hoe doe je dat? Is een leven zonder stress wel mogelijk?

Hoeveel weegt stress precies?      Stress, veel stress, geen stress meer

Laten we eens een oefening doen. Neem al je zorgen van de afgelopen twaalf maanden. Alle uitdagingen waar je mee worstelde: je relaties, je werk, jezelf, je

toekomst of je gezondheid. Denk aan al die uren die je hebt gepiekerd. Kun je dat bevatten?

Heb je  enig idee hoeveel uren dat waren in de afgelopen twaalf maanden? Ik denk honderden, misschien wel meer dan duizend. Dat is vrij normaal…

Stress is bijna altijd verbonden aan verleden of toekomst.

We zijn gemaakt om te geloven dat de tijd bestaat. Dat het echt is. Elke ochtend worden we wakker, elke maand betalen we rekeningen, elk jaar vieren we een verjaardag. De meesten van ons leven zonder na te denken over de tijd. De tijd is zo’n natuurlijk onderdeel van ons leven geworden dat de controle ervan net zo vreemd is als het in vraag stellen waarom we ademen. Sterker nog, veel mensen voelen zich gek als ze ruzie maken over de vraag of de tijd echt is of niet. Als je vandaag naar de straat gaat en mensen willekeurig vraagt: ‘Bestaat tijd echt?’ ‘Velen zullen je gewoon aankijken en lachen.

Sommige antwoorden die je krijgt, zijn: “de klok tikt, de zon ondergaat, we verouderen en sterven, er is duidelijk tijd.” De waarheid is; tijd is een van de gemakkelijkste dingen om over te praten en na te denken. Vindt u bijvoorbeeld te laat op uw werk en u zult denken: “Ik ben zo laat dat mijn baas me gaat vermoorden.” In feite bevestigt onze persoonlijke ervaring met veroudering ons de realiteit van de tijd. Maar is tijd slechts een idee of een schijnbare functie van de werkelijkheid? Bestaat het alleen in onze geest of is het iets waar we goed over na moeten denken?

Het verleden is onze ervaring en onze toekomst is nu

Mindful ( achtzaamheid ) mensen zijn uitbundiger, veiliger en hebben een sterk inlevingsvermogen. Ze hebben een hoog zelfbeeld en zijn meer ontvankelijk voor hun zwakheden. Het beoefenen van mindfulness in het heden (nu) vermindert de soorten reactiviteit die ten grondslag liggen aan stress, depressie en aandachtsproblemen. Mindful mensen kunnen negatieve feedback horen en zich niet bedreigd voelen. Ze vechten minder met hun collega’s en zijn minder defensief. Als gevolg hiervan hebben ze meer succesvol leven, zowel thuis als op het werk en voelen zich gelukkig en zelfverzekerd.

Geen stress op dit moment.

Als ik me zorgen maak, dan zou het daar over zijn en dat ik weer in de file sta op weg naar een baas die me vertelt wat ik moet doen: dat zou pas echt stress betekenen!

Maar waarom maak ik me daar druk om? Nu gaat alles goed, er is geen enkele reden om aan te nemen dat het in de toekomst minder wordt. En toch, als ik erover begin te piekeren, ervaar ik stress.

Je kunt dus zelfs stress ervaren als er niets aan de hand is. Op dit moment typ ik deze woorden, loopt mijn bedrijf prima en ga ik zo direct in het bos hardlopen. Niets aan de hand.

De stress zit hooguit in mijn hoofd, niet in de werkelijkheid en zolang ik in mijn hoofd blijf zitten, zal ik me zorgen maken.

Stop met het analyseren van situaties die nog niet eens zijn gebeurd.

Het is gemakkelijk om tijd door te brengen in de wereld van worstcasescenario’s. Mensen hebben de neiging om deze wereld te cultiveren om een ​​of twee redenen. Ten eerste, als je weet wat het ‘worst case’-scenario is, zal het je niet verbazen als het gebeurt. Ten tweede, kun je al het mogelijke doen om het universum te controleren, zodat het ergste geval nooit gebeurt. Als dat echt de wereld is die je wilt cultiveren, word dan een professionele risicobeoordelaar. Is dat niet het geval is, vraag je jezelf dan af hoe je er baat bij hebt om op die manier te blijven leven. Voelt het je beter over jezelf en je leven? Wil je ‘s ochtends uit bed springen om het worstcasescenario te omarmen? Brengt het je vreugde of vervulling? Als je antwoord op deze drie vragen nee is, stop dan!

Meer Ontspanning in je Leven – Online Training

Laat al je zorgen los in slechts 9 weken!
Negatief denken, stress en zorgen voorkomen dat je je goed voelt en geniet van je leven. Wil je meer ontspannen? Laat je stress dan los met deze online training en voel je weer rustig, ontspannen en positief!
Word positiever snel en eenvoudig