Verbeter je relatie met deze 7 effectieve tips. Het uitgangspunt is dat je relaties kiest waar je je goed bij voelt. Want het doel van elke relatie is dat jullie beiden ervan opknappen. Door meer inzicht creëer je meer begrip. Deze 7 tips werken overigens voor al je relaties, niet alleen die met je partner.

Tip 1: Geef een compliment.

Het is zo simpel om iemand een goed gevoel te geven. En als je iemand een goed gevoel geeft, krijg je dat automatisch terug. Kritiek is makkelijk: iedereen kan iets bedenken waarin een ander tekort schiet. Maar een compliment geven, dat is een kunst! Word een meester in het waarderen van anderen en je zult je relaties zien groeien.

Geef je partner of anderen regelmatig een compliment. Het maakt niet uit wat voor compliment, zolang je het maar meent. Dat heeft twee belangrijkste voordelen: ten eerste geeft het de ander een goed gevoel en dat brengt jullie dichter bij elkaar. Ten tweede geeft het jou ook een goed gevoel. Hoe kun je je slecht voelen als je je aandacht concentreert op iets goeds?

Tip 2: Zie het beste in de ander.

Dit gaat nog een stap verder. Probeer het beste in de ander te zien. Zie de mogelijkheden, niet de tekortkomingen. Wil je een echte uitdaging? Probeer dan in iemand te zien wat de ander (nog) niet in zichzelf ziet. Dat is overigens de essentie van persoonlijke coaching. Sommige cliënten zeggen: “Dit is niet goed aan mij!” En ik denk: “Ik wilde dat je zag wat ik zie: je bent niet je zogenaamde tekortkomingen. Er is zoveel meer…”

Tip 3: Probeer de ander te begrijpen.

Wie weet precies wat een ander beweegt? Vaak hebben we geen flauw idee en gaan we dus maar uit van wat we zelf denken. Maar je kunt niet iemand begrijpen vanuit je eigen mentaliteit. Die is nu eenmaal anders. Dat is alsof je Chinees probeert te leren met behulp van een Engels woordenboek. Misverstanden zijn het gevolg. Verbeter je relatie, begin met begrip.

Pas als je de ander begrijpt, kun je ook echt communiceren. Anders blijven we hangen in een monoloog: twee mensen die wel praten, maar vooral langs elkaar heen. Daar schiet je niets mee op. Hoe leer je iemand te begrijpen? Vraag het gewoon: “Waarom vind je dat? Hoe denk je hierover?” Een paar simpele vragen doen wonderen!

Tip 4: Accepteer de tekortkomingen.

Ik hoop dat je je eigen tekortkomingen accepteert, want het is fijn niet perfect te hoeven zijn! Zie je dat acceptatie van die tekortkomingen je rust geeft? Kun je dan ook inzien dat de acceptatie van de ander rust geeft in je relatie? Niets is meer storend dat iemand die denkt: “Ik ga je wel even veranderen.”

Is iemand slordig, vergeetachtig of nonchalant? Je kunt daar tegen vechten, maar het creëert vooral onrust. En hoe waarschijnlijk is het dat iemand dat verandert, alleen omdat jij dat vindt? De meeste mensen denken: “Laat me met rust, ik wil gewoon mezelf zijn.” Zie je partner zoals deze is. Dat geeft rust. Zonder fouten zou het een saaie boel zijn op aarde. Niemand wil een planeet vol perfecte mensen.

Tip 5: Laat jezelf zien.

Houd jezelf niet in of tegen. Wees wie je bent in je relatie. Voel je je slecht? Loop dat niet met een glimlach rond, maar deel wat je voelt. De ander heeft recht op je mening, je gevoel, je stemming, je gedachten, je voorkeuren en je wensen. Je kunt pas een goede relatie hebben als je jezelf bent. Gun de ander het inzicht in wie je werkelijk bent.

Hoe vaak hoor je niet: “In het begin was hij de ideale man, of zij de ideale vrouw. Maar nu…nu valt het nogal tegen.” Logisch, na een jaar kom je erachter hoe iemand werkelijk is. Niet jezelf zijn kost heel veel energie en uiteindelijk houdt niemand dat niet vol. Als je jezelf bent vanaf het begin, is er niets aan de hand. Want hoe je bent, is prima.

Tip 6: Geef je grenzen aan.

In elke relatie moet je je grenzen aangeven. De ander moet weten wat je acceptabel vindt en wat niet. Dat kan iemand niet raden, dat moet je partner ondervinden en ervaren. Door je grenzen aan te geven bereik je twee doelen: ten eerste zorg je ervoor dat je je goed voelt. Zonder grenzen loop je jezelf altijd voorbij.

Ten tweede kweekt het respect. Iedereen heeft grenzen en zolang je die aangeeft, kan de ander daar rekening mee houden. Gebeurt dat niet, dan heb je nog altijd de keuze om de relatie te beëindigen. Maar we gaan ervan uit dat de ander het wel respecteert.

Tip 7: Gun de ander vrijheid.

Geef en gun elkaar de vrijheid. Een relatie bestaat uit twee personen die ervoor kiezen samen te zijn. Een ketting lost niets op. Sterker nog, een ketting is de snelste manier om iemand kwijt te raken. Niemand ziet graag zijn/haar vrijheid beperkt. Alleen als je echt vrij bent, kun je kiezen om samen met iemand te zijn. Verbeter je relatie en gun de ander de vrijheid zichzelf te zijn.

In de e-cursus Betere Relaties met Iedereen gaan we dieper in op deze inzichten en bespreken we talloze andere inzichten voor betere relaties. Wil je praktische handvatten, vragen en oefeningen om je relatie te verbeteren? Bestel dan de onderstaande e-cursus:

Verbeter je relaties in slechts 11 weken!

Goede relaties zijn de basis voor een gelukkig leven. Toch kosten sommige relaties je veel energie en geven je stress. Los je relatieproblemen op met deze online training en kies voor gezonde relaties met iedereen! De training is gebaseerd op bewezen coaching technieken en is makkelijk via je e-mail te volgen. Verbeter je relaties snel en eenvoudig

Op jouw succes,

Frank de Moei | Newstart.nl

De beste katalysator voor verandering in een relatie is volkomen aanvaarding van je partner zonder hem of haar te hoeven beoordelen of veranderen